Kuře tří hrnků (San Bei Ji 三杯鸡)
Kuře tří hrnků je slavné tradiční jídlo v provincii Ťiang-si (Jiangxi) s historií sahající až do dynastie Song. V roce 2008 bylo Kuře tří hrnků vybráno jako hlavní menu olympijských her.
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 15 minutes mins
Total Time 25 minutes mins
Course Main Course
Cuisine Chinese
- 3 lžíce sezamového oleje
- 1 ks zázvoru (velký asi jako palec) nakrájený na plátky
- 15 stroužků česneku
- 3 ks jarní cibulky oddělené bílé a zelené části
- 900 g kuřecích stehen nakrájených na kousky o velikosti sousta
- ½ šálku rýžového vína Shaoxing
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1-2 ks chilli - nakrájené na hrubé kousky nebo paprika
- 1 hrst čerstvé thajské bazalky
Nalijte 3 polévkové lžíce sezamového oleje do pánve, poté přidejte plátky zázvoru, česnek (celý nebo rozpůlený) a bílou část jarní cibulky. Smažte na mírném ohni, dokud se ingredience nerozvoní a česnek lehce zhnědne (asi 1 minutu)
Přidejte kuřecí kousky na pánev v jedné vrstvě a opékejte, v případě potřeby naklánějte pánev, aby byly všechny kousky ponořeny do oleje, po dobu 1 minuty. Kuřecí kousky otočte a vařte o 1 minutu déle.
Přidejte rýžové víno Shaoxing, sójovou omáčku, cukr. Krátce promíchejte a poté přikryjte pokličkou. Nechte asi 5 minut podusit na vysokém ohni. Zredukujte omáčku. Otevřete víko a vmíchejte papriku a zelenou část jarní cibulky. Nechte dále vařit odkryté (udržujte vysokou teplotu).
Jakmile se omáčka zredukuje na požadované množství, vypněte ohřev. Vmíchejte ½ lžíce sezamového oleje a lístky čerstvé bazalky. Vyndejte a podávejte teplé s dušenou rýží.