Go Back
Kuře Mala

Kuře Mala (La Zí Jī 重庆辣子鸡)

Kuře Mala nebo také Chongqing kuře je oblíbené po celé Číně a je považováno za klasickou delikatesu. Navzdory svému smrtelně pálivému vzhledu je skutečně vynikající. Jeho původ sahá až do do dynastie Ming.
Prep Time 35 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 45 minutes
Course Main Course
Cuisine Chinese
Servings 2

Ingredients
  

  • 4 ks kuřecí stehna (450g) vykostěná

marinování

  • 1 lžíce sójová omáčka
  • 1 lžíce rýžové víno Shaoxing
  • 1 ks palec zázvoru márně rozdrcený
  • 1 ks jarní cibulky mírně rozdrcená
  • 2 lžičky kukuřičný škrob volitelný
  • 1 špetka soli

Ingredience

  • 500 ml olej na smažení
  • 1a1/2 hrnku chilli papriček
  • 1/2 lžíce chilli pasty z fazolí Doubanjiang
  • 1 lžíce sečuánského pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička cukru
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 1 ks palec zázvoru oloupaný a nakrájený na plátky
  • 2 ks jarní cibulky nakrájená zvlášť bílá a zelená část
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek volitelně
  • 1 malá špetka soli

Instructions
 

  • Kuřecí maso nakrájíme na kostičky o velikosti sousta. Všechno maso dejte do mísy, přidejte přísady na marinádu, promíchejte a nechte 10-15 minut uležet.
  • Pokud máte celé chilli papričky, nakrájejte je na 1-2 cm kousky, semena vyhoďte.
  • Sezamová semínka jemně opečte na pánvi, dokud nebudou mít zlatavý nádech.
  • Vyjměte a vyhoďte zázvor a jarní cibulku z kuřete. Na pánvi rozehřejte 400 ml oleje na vysokém plameni na 190 °C. Přidejte kuře, zamíchejte, aby se oddělilo, a zprudka smažte čtyři minuty dozlatova. Vyjměte z oleje děrovanou lžící.
  • Rozehřejte olej na původní teplotu, přidejte kuře a opékejte další tři až čtyři minuty dozlatova a křupava. Sejměte z woku děrovanou lžící.
  • Přidejte 3½ lžíce čerstvého oleje a vraťte na střední teplotu. Přidejte pastu z chilli fazolí a míchejte, dokud olej nezčervená. Poté přidejte zázvor, česnek a jarní cibulku a krátce orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte chilli papričky a sečuánský pepř, míchejte, dokud se mírně nepřipálí a nevoní, dávejte pozor, aby se papričky nepřipálily příliš.
  • Přidejte kuře a zprudka promíchejte, aby se obalilo na voňavém oleji. Přidejte špetku vína Shaoxing se zbylou solí a cukrem.
  • Nakonec vmíchejte sezamový olej. Vložte do servírovací misky a posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou. Podávejte se zeleninou a bílou rýží.