A classic, cold Szechuan chicken dish with an unusual name. This famous Sichuan dish is as stunning as its name suggests. Strange Flavor Chicken (Guài wèi jī sī 怪味鸡丝) is also called Bang Bang Chicken (Bàng bàng jī 棒棒鸡). “Bang Bang” refers to the typical method of banging the meat with wooden sticks or rollers (棒棒, bàng bàng) to loosen the fibers. Just like choosing the right pasta for Italian sauces, this method helps the delicious sauce adhere to the chicken better and the meat can absorb it more.

The “strange taste” sauce (guài wèi 怪味) embodies the nutty flavor that is created from sesame paste and sesame oil. It is sweet from sugar, sour from Chinkiang vinegar , and salty from soy sauce . Hot from chili oil and numbing from Szechuan pepper .

This is truly a unique Sichuan dish. It’s also a great idea to use up leftover roast or boiled chicken by topping it with this intense sauce.

Over time, the amazing-tasting chicken has passed through the hands of many different chefs and turned into something unrecognizable. In the American version, which you are most likely to encounter here in Asian bistros and restaurants, chicken pieces are usually breaded, fried and served with sweet chili or another sauce. Sometimes even with mayonnaise!

The origin of the Strange Flavor Chicken

Kei Lum Chan, co-author of “China: The Cookbook,” reports that bang bang chicken first appeared around the turn of the 20th century in the small Sichuan town of Hang Yang Ba. This town was famous for its delicious local type of chicken. It was originally a popular delicacy sold by street vendors. They offered individual pieces of chicken. The customer could buy as many pieces as they could afford. It was very practical for the locals, especially those from the lower class. Later, the dish spread to local Szechuan restaurants and eventually became a popular part of menus around the world.

Although the traditional approach is to cook the chicken in an aromatic broth, you can achieve a tastier result by steaming the chicken. Simply chop some green onions and make a bed on a plate, place the chicken on top and sprinkle with salt. Set the steamer, place a plate in it and cook small pieces for 20 minutes, or larger pieces for about 30 minutes. Steaming preserves more flavor in the meat and the delicious juice from it does not remain in the water.

Kuře podivuhodné chuti (Guài wèi jī sī 怪味鸡丝)

Klasické, studené kuřecí jídlo s neobvyklým názvem. Toto slavné sečuánské jídlo je stejně ohromující, jak jeho název napovídá.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Course Main Course, Side Dish
Cuisine Chinese
Servings 2

Ingredients
  

Kuře

  • 1 celé středně velké kuře
  • 1 velký neoloupaný zázvor asi 100 g
  • 2 jarní cibulky svázané na uzly

Omáčka

  • 1 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce lžíce Chinkiang octa
  • 3 lžíce lžíce čínské sezamové pasty
  • 1 lžíce lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce lžíce chilli oleje
  • 1/2 až 1 lžíce mletého praženého sečuánského pepře

Na ozdobu

  • 1/4 šálku osmažených arašídů
  • 2 lžičky opečených sezamových semínek

Instructions
 

Kuře

  • Kuře se připravuje pošírováním, kdy je nutné aby teplota tekutiny nepřesáhla 95° Celsia, nesmí dojít k varu.
  • V hrnci přiveďte k varu vodu. Potřebujete jí tolik, aby kuře v ní bylo celé ponořené.
  • Vložte kuře do vody. Přiveďte zpět k varu, odstraňte veškerou pěnu.
  • Přidejte neoloupaný zázvor, rozdrcený stranou nože. Přidejte také 2 zelené cibulky, svázané na uzly.
  • Vložte celé kuře a snižte teplotu na nejnižší možnou úroveň. Přikryté vařte asi 30 minut v sotva vroucí vodě. Takto získáte nejšťavnatěší a nejjemnější kuře. Pro kontrolu do stehna zapíchněte špejli. Pokud už nevytéká růžová šťáva, je kuře uvařené.
  • Vyjměte kuře z hrnce a opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
  • Zchlaďte ho asi hodinu v hrnci se studenou vodou.
  • Po vychladnutí kuře naporcujte a nakrájejte, nebo natrhejte na 1 cm široké proužky.

Ostatní

  • Než se kuře uvaří připravíme si sečuánský pepř, sezamová semínka, arašídy a nakrájíme cibulku.
  • Opražte sečuánský pepř a rozdrťte ho v hmoždíři na prášek.
  • Sezamová semínka opražte dozlatova.
  • Osmažte arašídy dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout. Nakrájejte je na malé kousky.
  • Bílé části jarní cibulky jemně nakrájejte na proužky.

Omáčka

  • Smíchejte sezamovou pastu, černý ocet, sójovou omáčku, chilli olej, sezamový olej a namletý, opražený sečuánský pepř. Konzistence by měla připomínat zahuštěnou smetanu – pro úpravu přidejte více nebo méně vývaru z kuřete. Podle chuti osolte.
  • Naskládejte proužky kuřete doprostřed talíře, navrch přidejte nakrájenou bílou část jarní cibulky. Zalijte omáčkou, ozdobte smaženými arašídy a opečeným sezamem. Podle chuti přelijte ještě lžící chilli oleje. Před konzumací ještě vše dobře promíchejte.

Dobrou chuť.