Hot and refreshing cold noodles with Szechuan dressing are such a delicious dish that you must try! Spicy cold noodles, known in Chinese as Liang Mian (凉面), are a traditional “small dish” (Xiao Chi 小吃) popular in many areas of China. It is served as a snack or quick breakfast in street stalls, small cafes or in homes.
We can use fresh or dried noodles for spicy cold noodles. Alkaline wheat noodles , springy and chewy with a nice al dente bite, are the foundation of Sichuan liangmian. Be careful not to overcook the noodles! You have to take the noodles out when they are just cooked or better a little undercooked (al dente). And don’t rinse them under cold water like some other recipes! To cool the noodles quickly, spread them on a large plate or bowl and toss the noodles with chopsticks, preferably in front of a fan. Then add some sesame oil and mix well. This will prevent the noodles from sticking or tangling.
“姜辣嘴, 蒜辣心 (jiāng là zuǐ, suàn là xīn)” translates as “ginger makes spicy taste, garlic spices the heart”. To best incorporate these flavors into quick-to-assemble street foods like noodles and dumplings, Chinese chefs use ginger and garlic water.
Ginger juice and garlic water is made by crushing ginger and garlic separately, putting them in two bowls and adding a small amount of boiling water. Food mixed with ginger juice and garlic water is more delicious than that mixed with ginger and garlic directly!
Since chicken is not essential for this dish, you can simply leave it out and make this cold noodle dish vegetarian.
Pikantní studené nudle (Liang Miàn 四川凉面)
Ingredients
- 1 ks kuřecí stehno vykostěné a bez kůže
- 250 g pšeničných nudlí
- 1 lžička mletého česneku
- 1 lžička zázvoru
- 2 lžíce horké vody
- 1 lžička sečuánského pepře
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky – nebo sečuánské sladké sójové omáčky
- 2 lžíce chilli oleje
- 1 lžíce černého rýžového octa
- ½ lžičky cukru
- 1 špetka soli podle chuti
- 150 g pošírovaných mungo klíčků nebo okurku, nakrájenou na nudličky
- 1 ks jarní cibulky nakrájené
- 2 ks čerstvé chilli papričky nakrájené na tenké plátky
- koriandr
- opékané nebo smažené arašídy
Instructions
- Do malé misky dejte mletý česnek, sečuánský pepř a nadrobno nakrájený zázvor. Přidejte horkou vodu. Nechte vylouhovat.
- Kuřecí stehno vařte 15 minut na středním plameni. Přendejte na talíř a nechte vychladnout.
- Přiveďte hrnec s vodou k plnému varu. Přidejte nudle. Vařte, dokud nejsou jen uvařené nebo trochu nedovařené. Buďte opatrní, aby nedošlo k převaření.
- Sceďte nudle. Aby nudle rychle vychladly, rozložte je na velký talíř nebo mísu a poházejte nudle hůlkami a to nejlépe před ventilátorem.
- Přidejte sezamový olej a dobře promíchejte.
- Kuře naporcujeme buď ručně, nebo nožem. Přidejte k nudlím spolu s jarní cibulkou, čerstvým chilli a mungo klíčky (okurku nebo jinou zeleninu)
- Aromatickou vodu slijte přes sítko. Nudle zalijte, přidejte všechny ingredience na zálivku a dobře promíchejte.
- Nudle přendejte do 2 servírovacích misek. Každou porci posypte koriandrem a arašídy (pokud používáte).