Black Bean Chicken (Dou Chi Ji Ding 豆豉雞丁), or black bean sauce, is a very traditional Cantonese dish.大豆 (dà dòu) soybeans already existed during the Zhou Dynasty, more than 3000 years ago.

This is a slightly simplified version of a delicious dish from the Hunan city of Liuyang. The city has been known for its fermented soybeans since the end of the Ming Dynasty. Soybeans were so good that many government officials bought them as gifts for family and friends. The taste of these fermented beans is sharp, pungent and spicy, salty and somewhat bitter and sweet. You must soak and rinse them before use.

The chicken is just stir-fried, so it retains its juicy taste. The spices remain the same as in the original recipe. Feel free to omit the chili peppers to taste . Fermented black beans (douchi) are among the most distinctive spices, especially in combination with chili peppers. They add a wonderfully salty, umami flavor to food.

Black Bean Chicken is perfect with a bowl of plain rice.

It is better to use whole black beans, but you can also use black bean sauce.

Chicken thighs instead of breasts will ensure that the meat is moist and juicy .

Marinating gives the meat an amazing taste and texture .

Fermented black beans are salty, so wait until you taste the soy sauce before adding it.

Kuře s černými fazolemi (Dou Chi Ji Ding)

Kuře s černými fazolemi (Dou Chi Ji Ding 豆豉雞丁)

Fermentované černé fazole dodávají tomuto čínskému receptu, který se rychle a snadno připravuje, svou vlastní jedinečnou chuť.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 35 minutes
Course Main Course
Cuisine Chinese
Servings 2

Ingredients
  

  • 400 g vykostěná kuřecí stehna
  • 1 ks malá zelená paprika nebo po ½ červené a zelené papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky stroužky česneku oloupané a nakrájené
  • 3 cm zázvoru oloupaného a nakrájeného
  • 2 lžíce lžíce fermentovaných černých fazolí douchi
  • 2 ks chilli papričky podle chuti
  • 2 ks jemně nakrájené zelené jarní cibulky
  • 1 lžička sezamového oleje

Marináda

  • 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
  • ¼ lzičky soli
  • lžičky kukuřičného škrobu nebo bramborového
  • 1 lžička lehké sójové omáčky
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky

Instructions
 

  • Kuřecí maso nakrájejte na kostky o velikosti 1-2 cm a vložte do mísy. Smíchejte přísady na marinádu, přidejte k nakrájeným kuřecím kouskům a dobře promíchejte.
  • Nakrájejte papriku (papriky) na malé čtverečky velké tak, aby se hodily ke kuřeti.
  • Rozehřejte pánev wok na silném plameni, přidejte 1 lžíci oleje, pak přidejte papriku a smažte, dokud není horká a mírně rozvařená, ale stále ještě křupavá. Vyjměte ji a dejte stranou.
  • Wok znovu rozehřejte na silném plameni. Přidejte zbytek oleje, roztočte ho po pánvi, přidejte marinované kuře a za stálého míchání osmahněte. Kousky masa od sebe při míchání oddělujte. Když se oddělí a začnou blednout, přidejte česnek, zázvor a promíchejte
  • Smažte, dokud se česnek se zázvorem nerozvoní. Přidejte černé fazole (douchi) a několikrát zamíchejte, dokud je neucítíte. Poté přidejte mletou chilli papričku a do pánve vraťte osmaženou papriku. Pokračujte dokud se kuře nepropeče. Podle chuti osolte. Poté vmíchejte jarní cibulku a mimo oheň sezamový olej. Podávejte s rýží.