Orange chicken is a dish with a rich history and a unique taste. It is one of the most creative dishes of the last 30 years. Its origins trace back to traditional Chinese cuisine to evolve into diverse regional variations.

Orange chicken and its origin

It is likely that this dish originally came from Chinese mandarin chicken from Hunan province. Thanks to restaurants like Panda Express, Orange Chicken has become a popular dish around the world. Chef Andy Kao claims to have created the original Chinese-American recipe for orange chicken at Hawaii’s Panda Express in 1987. The series “The Big Bang Theory” (The Big Bang Theory) increased its reputation thanks to Sheldon Cooper’s character, who was obsessed with the dish. .Its sweet and sour taste and aromatic orange peel bring an experience that even lovers of authentic Chinese cuisine will fall in love with. In different parts of the world, culinary traditions can spread and change, and orange chicken shows that despite these changes, it maintains its uniqueness.

pomerančová šťáva

Orange chicken is a Chinese-American dish that is often maligned as inauthentic. In fact, it contains many traditional flavors of China. The dish was adapted not only for Western diners, but also for Chinese immigrants who had access to different ingredients than in their native country.

History

The roots of this dish can be traced back to the 1930s. At that time, Chinese immigrants settled in the United States and adapted their traditional recipes to meet the demands of American tastes. Similar to the ” Chicken in Sweet and Sour Sauce ” dish, the original “Orange Chicken” was not made from breaded pieces of chicken. The sauce was made from leftover orange or lemon peel and cooked with soy sauce, chili and garlic. The sauce had a citrus element to it, but wasn’t overpowering or sweet.

pomerančové kuře

Tips

However, the key to making the sauce have a great orange flavor isn’t just the orange juice, it’s the orange peel , so don’t skip this ingredient.

Once you have fried all the chicken pieces, let the chicken cool for 2 to 3 minutes first. The crust will be slightly more crispy. It also retains its crispness better after being topped with sauce without immediately becoming soggy.

If you want the chicken pieces to be extra crispy, let them rest for 5 to 10 minutes, then reheat the oil and fry the chicken again for 1 to 2 minutes.

You can add some baking powder to the dough. It will be fluffier.

pomerančové kuře

Pomerančové kuře (Chen Pí Jī 陈皮鸡)

Pomerančové kuře je pokrm s bohatou historií a jedinečnou chutí. Je to jedno z nejkreativnějších jídel posledních 30 let. Jeho původ sahá až do tradiční čínské kuchyně.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 35 minutes
Course Main Course
Cuisine čínsko-americká
Servings 2

Ingredients
  

Omáčka

  • kůra z 1 pomeranče
  • 1/4 šálku pomerančové šťávy
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku vody
  • 1/3 šálku rýžového octa světlý, nebo tmavý
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 šálku cukru

Kuře

  • 450 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže nebo prsa
  • 2 ks velká vejce
  • 1 lžíce rýžového vína
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/2 šálku kukuřičného škrobu
  • 1/2 šálku mouky hladké
  • 2 šálky rostlinného oleje na smažení
  • 2 stroužky česneku nakrájené

Ozdoba

  • 1 ks jarní cibulka nakrájená
  • 1 lžička sezamová semínka ozdoba

Instructions
 

  • Naložte nakrájené kostky kuřete do sezamového oleje, bílého pepře, soli a vína Shaoxing; odložte na 20 minut.
  • V míse smíchejte všechny ingredience na pomerančovou omáčku, prošlehejte je, aby se dobře spojily. V jiné míse prošlehejte všechny ingredience na těsto, dokud nebude těsto hladké. Vložte kostky kuřete, dobře je obalte a dejte stranou.
  • Rozehřejte wok nebo nepřilnavou pánev s olejem. Jemně vkládejte obalené kuřecí kostky, jednu po druhé, ujistěte se, že jsou rozložené tak, aby se neslepily.
  • Smažte, dokud kousky kuřete nezezlátnou a nebudou křupavé. Vyjměte je a nechte okapat na papírových utěrkách.
  • Přelijte olej na smažení do nádoby a 1 polévkovou lžíci oleje ponechejte ve woku nebo na pánvi. Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte, dokud se nerozvoní nebo lehce nezhnědne. Jemně vlijte směs pomerančové omáčky, promíchejte a přiveďte k mírnému varu .
  • Vhoďte opečené kuře, promíchejte, aby se vše dobře spojilo, vyndejte, posypte bílým sezamem, ozdobte jarní cibulkou a ihned podávejte s rýží.