Beef in Chili Oil (Shui Zhu Niu Rou, 水煮牛肉) is a traditional Sichuan dish made by cooking beef in broth along with various spices and vegetables.水煮 (shuǐzhǔ), or “water-boiled” dishes, are the most famous Sichuan food – feared and loved. The name “Shui Zhu Niu Rou” translates to “meat boiled in water”. Although the idea of boiled beef doesn’t sound particularly exciting, this dish offers a pleasant surprise in true Sichuan style. This dish is typical for its spicy and strongly spiced taste, which is characteristic of Sichuan cuisine.
Historie pokrmu
History of the dish
The history of the dish dates back to the Ming Dynasty, which ruled China in the 16th and 17th centuries. People here used cattle power to mine the brine. The strong and hardy bulls served as extremely valuable helpers, but soon their strength was exhausted. So it happened that there was always a bull that was ready for its last service. The workers slaughtered the bull, sliced the meat and boiled it in salted water with Szechuan pepper and chili. The result was tender meat that became a traditional dish and is known today as the oldest “Sichuan Boiled Beef” – poached chopped beef in chili oil. This dish was originally prepared as part of treatment for the sick. The spicy and spicy taste was believed to help treat various ailments and improve digestion.
Preparation
The key to making the perfect Szechuan beef stew is well-marinated meat. For the preparation of this dish, the most important thing is high-quality beef, which is cut into thin slices. The meat is then cooked very quickly in a spicy broth made from water and spices. This ensures that the beef remains tender and juicy while being sufficiently cooked and full of flavor. The most commonly used spices include Szechuan pepper, chili peppers, ginger and garlic. Vegetables that are added to the dish are, for example, bamboo shoots, various leafy vegetables, mushrooms or green beans.
After cooking, the beef in chili oil is served in a special dish that keeps the dish warm. Each guest can then separately add meat and vegetables and cover with spicy broth. This way of serving allows each guest to customize the taste of the dish according to their preferences.
Beef in chili oil is a popular dish in Sichuan cuisine and is often served as a main dish. Its spicy taste makes it a favorite among lovers of spicier dishes. It is a great spiced and warming dish that you can enjoy not only during the autumn and winter months.
Hovězí maso vařené v chilli oleji (Shui Zhu Niu Rou, 水煮牛肉)
Ingredients
- 300 g hovězího masa
- 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 ks vejce
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce oleje
- 12-24 ks sušených chilli papriček zbavená semínek
- 1 lžíce sečuánského pepře
- 1/2 ks římského salátu hrubě nakrájený
- 1 hrst fazolových klíčků
- 2 lžíce oleje
- 6 plátků zázvoru
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 2 lžíce doubanjiang
- 1 lžička chilli vloček, nebo prášku podle chuti
- 500 ml nesoleného vývaru nebo vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce nakrájeného česneku
- 3 ks koriandr nasekaný
Instructions
- Hovězí maso nakrájejte proti srsti na tenké plátky (asi 2 mm). Vložte je do nádoby. Přidejte sůl, rýžové víno Shaoxing, sójovou omáčku, vejce, kukuřičný škrob a vodu. Třete a míchejte rukama, dokud se tekutina nevstřebá. Přidejte sezamový olej a dobře promíchejte.
- Do woku přidejte olej, sušené chilli a sečuánský pepř. Smažte na mírném ohni, dokud se nerozvoní (pozor nepřipálit). Přeneste na prkénko. Nakrájejte na malé kousky a poté dejte stranou.
- Do stejného woku dejte římský salát a fazolové klíčky a smažte se zbylým olejem na středním plameni, dokud zelenina lehce nezavadne. Přendejte do servírovací mísy a dejte stranou.
- Nalijte olej do woku. Přidejte zázvor, česnek, doubanjiang a chilli prášek. Smažte na mírném ohni, dokud se nerozvoní. Zalijte vývarem, nebo vodou. Vařte na vysoké teplotě, dokud se nezačne vařit.
- Snižte plamen na střední. Přidejte jeden kus po druhém marinované hovězí maso. Vařte do úplného provaření (bez růžové barvy na povrchu). Hovězí maso a vývar nalijte na zeleninu.
- Na hovězí maso nasypte nasekaný česnek a chilli se sečuánským pepřem, které jsme si ve 2. kroku připravili. Rozehřejte olej ve woku (vyčištěný a vysušený), dokud se z oleje nezačne kouřit. Nalijte na česnek a koření.
- Ozdobte koriandrem a ihned podávejte s obyčejnou rýží.
Notes
- Facing heaven chilli (Chao Tian Jiao/朝天椒), které jsou pálivější
- Lantern chilli (Deng Long Jiao/灯笼椒), které téměř nepálí, ale jsou velmi voňavé