Chinese sweet soy sauce is a key ingredient in many appetizers, noodles and dumplings. Namely sweet water noodles, wontons in red oil and Szechuan dumplings. Many Szechuan recipes on the Internet use a combination of soy sauce and sugar as a simplification. This is one of the reasons why the name “sweet soy sauce” typical of Sichuan cuisine is rarely used in Sichuan recipes. But once you try real sweet soy sauce, there’s no going back. With caramelization and the perfect balance of spices and aromatics that are popular throughout the southern and central regions of China, ordinary soy sauce is transformed into the food of the gods.
Why prepare the sauce at home?
You can buy Lee Kum Kee sweet soy sauce. Currently, it is essentially the only commercial brand available. It is usable, but does not have a very strong taste. In addition, it is made from corn syrup with a high fructose content and lots of additives. If you make the sauce at home, it will be much tastier. Its preparation is very simple and can be used both as a dip and as a marinade. It is a very thick sauce made from soy sauce, sugar and spices. The cooking process itself is extremely simple – just mix all the ingredients in a pot and let the sauce cook until it thickens.
The reasons we use flavored sweet soy sauce are:
- Boiled sugar will give the sauce an aroma that cannot be achieved with raw sugar.
- Thanks to the abundant amount of spices in the sauce, it has a distinct aroma.
- The sauce helps coat the ingredients better because it is very thick.
Caramelizing the sugar first prevents it from overpowering the sauce with sweetness, as this amber liquid offers a slightly bitter edge and more complex flavors. As you may already know, many Sichuan cold dishes use a combination of homemade chili oil, aromatics, vinegar, and soy sauce to create a rich, incredibly flavorful, thick, and scrumptious sauce. If you’re wondering how the chef could make such a thick sauce without using cornstarch, maybe Chinese sweet soy sauce is to blame.
Beware of the light soy sauce
Make sure you use regular soy sauce. In fact, they often use the cheapest soy sauce in China because it provides the best taste experience after cooking. Be careful, DO NOT use light soy sauce , as it makes a sauce that is too salty .
Čínská sladká sójová omáčka (Fù Zhì Jiàng Yóu 复制酱油)
Ingredients
- 2 šálky sójové omáčky obyčejné, ne lehké
- 3/4 šálku hnědého cukru 150g
- 1/2 šálku kamenného cukru (nebo krystalového cukru) 90g
- 1 kus zázvoru (velký asi jako palec) hrubě nasekaný
- 6 ks zelených cibulí
- 3 ks bobkové listy
- 1 ks badyánu
- 1 ks tyčinka skořice
- 1/2 lžičky fenyklových semínek
- 2 ks hřebíčky
- 1 ks kardamon
- 2 ks anýzu
Instructions
- Připravte si malou pánev a do ní nalijte sójovou omáčku. Postavte pánev na středně vysoký oheň a zahřívejte ji až do bodu varu.
- Přidejte všechny zbývající ingredience do pánve. Za stálého míchání vařte směs, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutina nezačne bublat.
- Následně snižte teplotu a pokračujte ve vaření. Sójová omáčka by měla postupně zhoustnout a zredukovat se asi na dvě třetiny svého původního objemu. Může to trvat od 30 minut až do více než jedné hodiny, v závislosti na teplotě a typu pánve, kterou používáte. Pravidelně kontrolujte stav omáčky každých 15 minut. Když má omáčka dostatečně hustou konzistenci, takže pokryje zadní stranu lžíce, můžete plyn vypnout.
- Připravte si síto a umístěte ho nad skleněnou nádobu nebo sklenici. Sójovou omáčku přeceďte.
- Sójovou omáčku nechte úplně vychladnout. Po vychladnutí je připravena k použití nebo ji můžete uzavřít a uložit v lednici, kde vydrží až jeden rok.