Chinese Eggplant with Garlic Sauce – This classic delicacy is also known as Fish Fragrant Eggplant, a more accurate translation of its Chinese name Yu Xiang Qiezi/鱼香茄子. An ingredient list that doesn’t contain any fish can be a bit confusing. It is believed that the dish got its name because it is similar to what the locals use to prepare fish. However, in reality, eggplant with a fishy smell has nothing to do with fish. Basically, it’s a fried dish consisting of pieces of eggplant, minced meat, chili and a thick sauce.
The origin of the name of the fish-scented sauce
According to folklore, the housewife was cooking eggplant for dinner and did not want to waste the leftover sauce used in the fish dish. So she used it in the preparation of eggplant. The dish was very tasty and her husband loved it more than the original fish dish. So they named it yú xiāng, or “fishy smell,” in homage to the delicious sauce.
Yú xiāng is one of the seven key flavors in Sichuan cuisine. It contains soy sauce , Chinkiang vinegar , sugar, doubanjiang , chili peppers, and lots of fresh garlic, ginger, and onion.
Traditional recipes for Chinese eggplant with garlic sauce call for ground pork, which adds a rich flavor to the dish. You can find many examples of these combinations in Sichuan cuisine, such as Mapo Tofu , dry-fried green beans, etc. Ground beef, chicken or turkey can also be used.
Chinese eggplant for vegetarians
You can also prepare this dish in such a way that even vegetarians can enjoy it without fear. Use tofu as a substitute for ground meat. In this case, choose tofu with a firm consistency that can be broken into pieces with your fingers. Fry as usual. Or instead of minced meat, fry finely chopped shiitake mushrooms. You can use fresh or dried. Feel free to omit the meat completely, the dish will still taste great.
Eggplant is one of the most difficult vegetables to cook, but the result is great if you do it right. For the best flavor and consistency, I recommend using a Chinese eggplant that is narrow and long. Compared to the eggplant commonly found in supermarkets, it has a brighter purple color, thinner skin, fewer seeds and a sweeter taste.
Lilek s česnekovou omáčkou (Yu Xiang Qie Zi 鱼香茄子)
Ingredients
- 2 ks nakrájené lilky (450 g )
- 1 lžička soli
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu na obalení lilku
Omáčka
- 3 lžíce lžíce octa Chinkiang
- 1 lžíce lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce lžíce vína Shaoxing nebo suchého sherry
- 1 lžíce lžíce Doubanjiang
- 2 lžíce lžíce cukru
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru nebo zeleninového
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce lžíce kukuřičného škrobu
Ostatní ingredience
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 lžičky sečuánského pepře
- 4 ks nakrájené jarní cibulky
- 3 lžíce na drobno nakrájeného česneku asi 8 stroužků česneku
- 1 lžíce nakrájeného zázvoru
- 250 g mletého vepřového masa
- 8 až 10 ks čínských sušených chilli papriček
Instructions
- Nakrájejte lilek na dlouhé tyčinky, nebo kousky.
- Vložte do velké mísy a přelejte vodou, tak aby všechny kousky lilku byly ponořené. Přidejte 1 lžičku soli, dobře promíchejte. Přikrejte poklicí, aby lilek zůstal pod vodou po dobu 15 – 20 minut. Sceďte a osušte.
- Všechny ingredience omáčky přidejte do mísy. Dobře promíchejte a dejte stranou.
- Posypte lilek kukuřičným škrobem a promíchejte, dokud se lilek rovnoměrně nepokryje tenkou vrstvou škrobu.
- Do velké nepřilnavé pánve nalijte olej a zahřívejte při středně vysoké teplotě, dokud nebude horký. Rozložte lilek po dně pánve bez překrývání (možná budete muset vařit ve 2 nebo 3 dávkách). Smažte lilek po jedné i druhé straně, dokud povrch neztmavne a lilek nezměkne, 5 až 7 minut. Přeneste na talíř. Zbývající várku(y) usmažte stejným způsobem. Dávejte pozor, aby se pánev příliš nezahřála a olej nezačal kouřit.
- Jakmile je lilek hotový, sundejte pánev ze sporáku. Přebytečný olej slijte a na pánvi ho ponechte pouze 1 polévkovou lžíci. Do pánve přidejte sečuánský pepř. Smažte na středním plameni, dokud kuličky pepře nezhnědnou. Pak je odstraňte.
- Přidejte vepřové maso. Smažte dokud se nerozdělí na malé kousky. Přidejte jarní cibulku, česnek, zázvor a sušené chilli papričky. Několikrát promíchejte, aby se vůně uvolnila.
- Omáčku znovu promíchejte, aby se kukuřičný škrob úplně rozpustil, a poté nalijte do pánve. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Vraťte lilek do pánve a rychle promíchejte. Chuť, pokud je potřeba, upravte přidáním trochy soli nebo cukru. Vše ihned přendejte na talíř.
- Podávejte horké s dušenou rýží.