Chicken in sweet and sour sauce originates from 18th century China. Gu Lou Yuk has evolved into several variants over time. Whether it’s the use of different types of meat (mostly pork, but also chicken or shrimp), different ways of preparing the sauce and the combination of different vegetables and spices. Every region, restaurant and chef can have their own version of this popular dish. The dish spread to the United States in the early 20th century. In some countries it is known as Ku lo yuk, or Golauyuk, Golauyoek, Koe lu, Low yok. The name “golauyuk” comes from the Chinese “yuk” (meat) and “go lau” means “delicious”. It is a Chinese dish consisting of breaded and fried pork cubes in a sweet and sour sauce, traditionally combined with pineapple, peppers and onions. Chicken in sweet and sour sauce is popular in Cantonese cuisine. Its predecessor is considered to be a traditional dish of Jiangsu cuisine called Pork in Sugar Vinegar Sauce (糖醋里芞).

Sweet and sour sauce

The sweet and sour sauce is usually paired with an authentic Chinese combination of rice vinegar and sugar. Its original form was pale yellow in color, usually uncooked and served as a side dish. The probable origin of this sweet and sour mixture is the Chinese province of Hunan. Originally used as a spice or sauce for fish, meat and vegetables.

In China, sweet and sour sauce can be found in many regional cuisines, from sweet and sour ribs in Shanghai to sweet and sour Yellow River carp in Jinan. In some provinces of China, they use fruits such as pears and pineapples to create different flavor combinations. Later, the addition of different sauces, mainly soy sauce and Worcestershire sauce, various ingredients such as brown sugar, molasses and honey allowed for many flavor variations. Western versions usually add ketchup, which contributes to the distinctive red color of the sauce.

Tips

Any remaining oil can be filtered through a fine mesh strainer and used for future stir-fries. Chinese restaurants use this oil because it adds flavor to other dishes.

No matter what cut of meat you use for your sweet and sour chicken, the marinating process is very important. Adding water keeps the chicken moist throughout the frying process and helps ensure a super crispy layer.

Start cooking your sweet and sour sauce right after you finish frying the chicken to ensure maximum crispness. It will be even better if you manage to make this dish in one go from start to finish.

Kuře ve sladkokyselé omáčce (Gu Lou Yuk 咕噜肉)

Gu Lou Yuk se v průběhu času vyvinul do několika variant, ať už jde o použití různých druhů masa (většinou vepřové, ale také kuřecí nebo krevety), různé způsoby přípravy omáčky a kombinace různých zelenin a koření.
5 from 41 votes
Prep Time 25 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 45 minutes
Course Main Course
Cuisine čínsko-americká
Servings 2

Ingredients
  

Omáčka

  • 1/2 šálku horké vody 120 ml
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru 25 g
  • 1 lžíce kečupu
  • 1/2 šálku ananasové šťávy 120 ml
  • 3 lžíce lžíce rýžového octa nebo červeného vinného octa

Marinování

  • 400 g vykostěná kuřecí prsa nebo stehna
  • 1-2 lžíce lžíce vody
  • 1/4 lžičky česneku nakrájeného
  • 1/4 lžičky cibule nakrájené
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1/8 lžičky bílého pepře
  • 1/2 lžičky soli

Těsto

  • 3/4 šálku hladké mouky 100 g
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 2/3 šálku ledové vody 160 ml
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Ostatní ingredience

  • 2/3 šálku konzervovaných kousků ananasu
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 šálku červené cibule nakrájené na kousky
  • 1/4 šálku červené papriky nakrájené na kousky
  • 1/4 šálku zelené papriky nakrájené na kousky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu smíchané se 2 lžícemi vody

Instructions
 

Omáčka

  • Z plechovky ananasu si připravte ½ šálku ananasové šťávy a ⅔ šálku kousků ananasu. Smíchejte horkou vodu, sůl, cukr a kečup. Míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí, a poté přidejte ocet a a ananasovou šťávu.

Marinování

  • Nakrájejte kuře na stejnoměrné kousky a vložte do mísy. Přidejte vodu, česnekový a cibulový prášek, sezamový olej, bílý pepř a sůl. Míchejte, dokud nejsou všechny kousky rovnoměrně potaženy, a nechte 5 minut odležet. Přebytečnou vodu by mělo kuře plně absorbovat. Pokud ne, kuře znovu promíchejte a nechte ještě 5 minut odležet. Díky tomu bude kuře šťavnaté!

Těsto

  • V míse smíchejte hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a přidejte 2/3 šálku ledové vody. Míchejte vidličkou, dokud se nevytvoří těsto, vmíchejte 1 lžíci oleje. Kypřící prášek a olej dělají těsto lehké a křupavé. Dejte stranou.

Postup

  • Zahřejte olej v malém hrnci, dokud nedosáhne 170 °C. K otestování teploty oleje můžete použít dřevěnou hůlku. Když dřevěnou hůlku ponoříte do oleje, kolem dřevěné hůlky se vytvoří malé bublinky, což znamená, že olej je dostatečně horký na fritování. Do těsta vložte 5 až 6 kousků marinovaného kuřete. Pomocí hůlky, vidličky nebo prstů potřete kuře v těstíčku a každý kousek pomalu vložte do oleje. Kousky kuřete opatrně otočte, aby byly všechny strany osmažené rovnoměrně. Smažte asi 2 minuty, nebo dokud těsto nebude světle zlatohnědé a křupavé. Kousky kuřete vyjměte, nechte přebytečný olej odtéct a odložte na papírové utěrky.
  • Ve woku zahřejte 1 lžíci řepkového oleje na středně vysokém ohni, přidejte červenou cibuli a papriky. Míchejte a smažte 30 sekund. Dále přidejte sladkokyselou omáčku, kterou jste připravili dříve a přiveďte k varu. Snižte teplotu, aby se omáčka vařila. Kaši z kukuřičného škrobu rozmíchejte a za stálého míchání kápněte kaši do omáčky. Omáčka by měla být dostatečně hustá. Snižte teplotu a omáčku rychle dochuťte (přidejte sůl, ocet nebo cukr). Přidejte kousky ananasu a míchejte, dokud se neohřejí. Poté do omáčky přidejte kousky osmaženého kuřete a jemně promíchejte, dokud nebudou kousky kuřete omáčkou obaleny. Ihned podávejte!