Or spicy and sour grated potatoes. The recipe for fried grated potatoes (炝炒土豆丝, qiang chao tu dou si) is very popular in China and there are many ways to approach the preparation depending on the region. The Chinese approach to potatoes is radically different from the Western approach. They are not seen as a staple food, but as a vegetable that is served as a side dish to rice. In China they are known as “earth beans” or as “foreign taro”, the latter of which is a reference to their New World origin.
In Sichuan, potatoes are more often fried, cut into thin strips. This method of preparation preserves the crunchiness and gives them a completely different character. You can make the dish with any type of potato, but those with a waxy rather than floury texture work best. The finer and more even the slicing, the better the result – good Szechuan chefs slice them so finely that they almost look like balls of wool when cooked.
Preparation
It is very important that you have to rinse the cut potatoes before cooking. If you have enough time, let the grated potatoes soak in water for as long as possible. Not only does the water remove excess starch, but the soaked potatoes harden so they won’t stick or fall apart during frying, but will be extra crispy.
In a large wok or skillet over medium heat, add enough oil to cover the bottom and sides of the pan. Heat the Szechuan pepper in cold oil until it starts to sizzle. Add chopped dried chilies . When you smell the Szechuan pepper and chili, add the chopped garlic and stir fry. Raise the heat as high as possible and add the diced potatoes. When they are done, turn off the heat and add salt and Chinese black vinegar.
Potatoes and green peppers (qing jiao tu dou si): Skip the chili peppers and add the same amount of chopped peppers with the potatoes (use green peppers or a mix of different colored peppers).
White rice vinegar is sharper, more acidic, so we don’t recommend it in this recipe. Add Chinkiang Black Vinegar just before serving for a delicious taste.
Smažené strouhané brambory (Tudou Si 酸辣土豆丝)
Ingredients
- 500 g brambor
- 6 ks sušených chilli papriček
- 1 lžička celého sečuánského pepře
- 2-3 lžíce arašídového oleje nebo rostlinného
- 1 lžíce Chinkiang octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1-2 lžičky sezamového oleje
- cukr
Instructions
- Brambory oloupejte a nakrájejte je co nejrovnoměrněji na velmi tenké plátky.
- Poté tyto plátky položte na plocho a nakrájejte je na velmi jemné proužky.
- Po nakrájení brambory dvakrát propláchněte vodou a smyjte z nich škrob. Namočte je na 10-15 minut do velkého množství studené, mírně osolené vody.
- Těsně před vařením brambory slijte v cedníku, propláchněte a vytřepejte z nich co nejvíce vody.
- Ve woku rozehřejte olej na středním plameni, přidejte sečuánský pepř a míchejte až se rozvoní (dejte pozor, aby se nepřipálil). Vyberte všechny kuličky pepře a olej nechte ve woku.
- Nyní přidejte chilli papričky, česnek a krátce smažte.
- Přidejte brambory, zesilte oheň a 40 sekund a intenzivně smažte.
- Přidejte lehkou sójovou omáčku, trochu cukru, ocet, sezamový olej a sůl. Vše na středním plameni promíchejte, krátce posmažte a podávejte. Ocet přidejte těsně před podáváním.